Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за

...
Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за
Коментари Харесай

НАП започна лятната си кампания по Черноморието, ето за какво следят инспекторите

Националната организация за приходите (НАП) стартира лятната си контролна кампания за съблюдаване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. 
До края на сезона предстоят над 6 000 инспекции на заведения за хранене, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и други. Под интензивно наблюдаване към този момент са сложени стотици обекти по крайбрежието, като ще се прави всекидневен мониторинг на тържища и борси, които доставят хотелите с храни и питиета. 
Основната цел на приходната организация е възстановяване на фискалната дисциплинираност, увеличение каузи на бизнеса, който непринудено съблюдава разпоредбите, обезпечаване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на действителни обороти. 
В рамките на акцията, при осъществяването на контролни покупки, ще се ползва способът „ скришен клиент “. Данъчните инспектори ще вършат и очевидни наблюдения, при които за избран интервал от време ще се наблюдават продажбите и резултатите ще се съпоставят с предишни интервали. От Национална агенция за приходите ще употребяват отдалечената връзка на всеки касов уред със сървърите на приходната организация, с цел да открият рискови търговци, чиито продажби доста се разграничават от нормалните.
По време на акцията ще се следи и дали сезонните служащи имат контракти, регистрирани в Национална агенция за приходите, както и дали работодателите им ги обезпечават на действителното им заплащане. 
От приходната организация припомнят, че потребителите имат право да задържат заплащането към търговеца до приемането на касова записка. Това стана допустимо след смяна в Закона за Данък добавена стойност (в мощ от 1 януари 2024 г.), която цели засилване противодействието на укриването на доходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.
Гражданите могат да реализират надзор върху отчитането на приходите и като употребяват мобилното приложение на приходната организация – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, подправени платежни документи или с изчезнали реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушавания, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по е-поща на адрес:.  
„ Засилените проверки по морето няма да понижат бдителността на НАП по отношение на останалите търговски обекти. Целта ни е да имаме все по-добро съблюдаване на данъчно-осигурителните правила освен по Черноморието, а и в цялата страна. Практиката ни демонстрира, че контролни акции способстват за възстановяване на фискалната дисциплинираност на търговците. Всяка година ние следим растеж на представителите на бизнеса, които правилно съблюдават данъчно-осигурителното законодателство. Това ни радва, тъй като демонстрира, че сме на прав път и прилаганите от нас ограничения и партньорски метод са верни. “, разяснява във връзка на започващата контролна акция по Черноморието изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР